Intrebari frecvente:
Cat costa serviciile unui broker de credite?
Serviciile sunt 100% gratuite. Fie ca accesati creditul in mod direct, fie prin brokerul de credite, costurile sunt absolut aceleasi. Bancile sunt interesate sa-si dezvolte canalele de vanzare ale produselor bancare in vederea cresterii portofoliului de credite.
Pentru banci, brokerii sunt o alternativa la investitiile costisitoare in spatii comerciale si in resurse umane si este mai profitabil sa plateasca un comision pentru dosarele de credit intermediate, decât să deschida sucursale bancare și sa achite salariile angajatilor.
Datorita costurilor reduse cu acest canal de vanzare brokerii de credite pot negocia dobanda pentru client.
Nu este obligatoriu să apelezi la un broker de credite pentru a obtine un imprumut, dar iti recomandam sa o faci daca vrei sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere.
Cat este gradul maxim de indatorare din 2019?
Incepand cu 2019 au intrat in vigoare reguli noi privind creditarea populatiei. Gradul maxim de indatorare pentru un credit in lei este plafonat la 40% din venitul net, indiferent de destinatie, iar pentru un imprumut in valuta la 20%. In cazul in care solicitantul ia un credit pentru prima sa locuinta, banca poate merge cu gradul de indatorare pana la 45%.
Banca centrala sustine ca, dupa aplicarea noii metotodolgii de calcul, se simplifica accesul la credite al persoanelor fizice avand in vedere ca solicitantul isi poate calcula mai usor nivelul creditului si al ratelor aferente. Totodata, procesul de creditare se simplifica pentru banci.
Gradul total de indatorare se determina ca pondere a obligatiilor totale lunare de plata raportate la venitul net lunar, conform BNR. Astfel, din calculul gradului de indatorare se elimina cheltuielile de subzistenta si ajustarile privind veniturile, cursul de schimb si dobanda.
Sunt exceptate de la noile cerinte privind gradul de indatorare creditele de refinantare, contractate pentru rambursarea imprumuturilor luate anterior intrarii in vigoare a noului regulament.
Exista si exceptii de la aceasta regula. Daca doresti sa aflii mai multe detalii contacteaza-ne.
Ce costuri implica contractarea unui credit pentru achizitie locuinta?
- Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) – 20 EUR
- Asigurarea imobilului la valoarea evaluata pe toata perioada creditului – aproximativ 0.1% din valoarea evaluata platibila anual.
- Pentru acceptarea în garantie a unui imobil este necesara evaluarea bunului de catre un evaluator autorizat, membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania. Intocmirea raportului de evaluare presupune plata unei taxe de evaluare, care depinde de tariful practicat si comunicat de catre evaluator. Tariful variaza intre 300 si 1000 lei, in functie de tipul imobilului, suprafata si locatie
- Comision de transfer: in functie de modalitatea de plata pot exista mai multe transferuri (avans, rest de pret) care vor fi comisionate individual conform tarifului de comisioane in vigoare.
- Diferente de curs valutar: in cazul in care pretul imobilului este stabilit intr-o moneda diferita fata de moneda in care se contracteaza creditul, solicitantul suporta o diferenta de curs valutar.
- Comision acordare/analiza credit: poate fi intre 0 si 2000 lei (difera de la o banca la alta in functie de produs)
- Cost inscriere credit in Arhiva Electronica de Garantii Mobiliare – aproximativ 70 lei.
- Costuri notariale: sunt incluse onorariul notarului si taxele colectate in numele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru redactare, semnare si inregistrarea promisiunii bilaterale (daca este cazul), a contractului de ipoteca si a contractului de vanzare,Iti oferim posibilitatea de a alege unul dintre notarii parteneri pentru a beneficia de costuri reduse si experienta acestora in relatie cu bancile partenere sau poti alege orice notar public.
Care sunt veniturile eligibile pentru obtinerea unui imprumut?
Pentru facilitarea obtinerii creditului dorit, regasiti mai jos principalele venituri justificatoare in vederea obtinerii unei finantari pentru achizitia, constructia sau modernizarea unei locuinte:
- Salarii (plus bonuri de masa)
- Sporuri cu caracter de permanenta
- Bonusuri si prime
- Norma de hrana
- Ore suplimentare
- Venituri pe PFA
- Indemnizatie crestere copil
- Diurna
- Contracte de administrare/management
- Indemnizatii de conducere/cenzori
- Venituri comerciale (prestari servicii, conventii civile)
- Personal Navigant (maritim sau aerian)
- Chirii
- Dividende
- Drepturi de autor
- Compensatii pentru brevete si inventii
- Contracte de agent sau comision in asigurari
- Pensii
- Sporuri pentru lucrul in acord
- Renta viagera
- Venituri din strainatate
- Burse doctorale, burse medici rezidenti
- Venituri din dobanzi si alte produse de investitii
Toate veniturile trebuie sa fie probate prin documente, contracte, acte aditionale, etc.